Zanimivosti

Bridž je zelo razširjena miselna igra s kartami, za katero so potrebni štirje igralci, ki so pri mizi razporejeni po straneh neba ( NS – EW ) in to tako, da igralca – partnerja v smeri sever – jug ( NS ) tvorita en par, igralca – partnerja v smeri vzhod – zahod ( EW ) pa drugi par. Osnovna tekmovalna enota sta torej dva igralca oziroma par.

Bridž se igra s tako imenovanimi francoskimi kartami, ki so razdeljene na štiri barve ( križ, karo, srce in pik ). Najvišja karta v vsaki barvi je as, ki ji po moči sledita kralj, dama in tako naprej vse do dvojke, skupaj 13 kart v vsaki barvi, torej skupno 52 kart.

Sama bridž igra je v bistvu sestavljena iz dveh delov: LICITACIJE, v kateri napovedujemo število vzetkov, in IGRE, v kateri skušamo svojo napoved uresničiti ali pa preprečiti nasprotnikovo napoved.

Vsak igralec ima pred začetkom partije 13 kart, torej je maksimalno število vzetkov 13. Izbiramo lahko med 4 barvnimi adutnimi ( §, ¨, ©, ª ) in NT brezadutnimi igrami ( v angleškem jeziku pomeni NT = no trump – brez aduta ). Če imamo slabe karte, lahko licitacijo izpustimo z govorom PASS ( podobno kot pri taroku NAPREJ ).

V licitaciji lahko sodelujemo tudi z govorom KONTRA ali REKONTRA. Licitacija je zaključena, ko trije igralci zaporedoma odgovorijo PASS. Če svojo napoved v IGRI tudi uresničimo, dobimo poleg točk za vzetke tudi posebne nagrade ( v točkah, ne v tortah ), ki so odvisne od višine napovedi.

Oba dela bridž igre licitacija in igra potekata v smeri urinih kazalcev. Po zaključeni licitaciji nasprotnik levo od izvajalca napade s prvo udarno karto, ki se pri bridž igri imenuje ATAKA. Po ataki položi partner izvajalca vse svoje karte na mizo, tako da jih lahko vsi vidijo. Od tega trenutka dalje nima izvajalčev partner nobene pravice sodelovanja v igri ( razen odigravanja kart po naročilu izvajalca ), zato mu rečemo DUMMY ( v angleškem jeziku to pomeni tepček, saj mu ni potrebno več razmišljati ).

Osnovna pravila odigravanja v bridž igri pa so: barvi moramo slediti, če barve v listu ( niz kart v roki ) nimamo, lahko barvo režemo z adutom ali pa ne ( kakor nam v danem trenutku bolj ustreza ).

Države zahodne Evrope in Skandinavije so bridž uvedle kot izbirni predmet v osnovnih in srednjih šolah, saj razvija občutek za logiko in kombinatoriko ter krepi športnega duha.

Za bridž ne potrebujete izkušenj iz drugih iger s kartami in je več kot primeren tudi za učence zadnje dekade v osnovnih šolah, zato ni ovir, da ne bi poskusili tudi vi.

Vse, ki bi se radi naučili igrati bridž, vabimo tudi v Šaleški bridge klub, ki bo v vsaki tekmovalni sezoni organiziral tako začetne tečaje kot tudi nadaljevalne tečaje bridža.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki