novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Šaleški bridge klub je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki s svojim delovanjem uresničujejo svoje interese na področju intelektualnega razvoja človeka in s tem prispevajo k bogatenju zdravega in športnega življenja v svojem ožjem in širšem okolju.

 
English
english language

PREDSTAVITEV KLUBA

ZANIMIVOSTI

REZULTATI

IGRAJMO BRIDŽ

POKAL MESTA ŠOŠTANJ

TEČAJI
 
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava

Domov >  Novice > IGRALCI MOŠTVA ŠBK PODPRVAKI SLOVENIJE (26.04.2015) Ostale novice
Število vseh ogledov: 1562

Avtor: Zmagoslav Žibert

Postojna, Topolšica, Maribor, Celje - Zaključni del slovenske bridge lige, ki jo organizira tekmovalna komisija Bridge zveze Slovenije, je zadnji konec tedna v aprilu prinesel nov rezultatskih uspeh igralcem Šaleškega bridge kluba, ki so postali klubski podprvaki Slovenije za leto 2015. 

V najmnožičnejšem tekmovanju, ki ga predstavlja bridge liga, je nastopilo 18 klubskih moštev v dveh kakovostnih razredih. V 1. bridge ligi je tako nastopilo najboljših 10 moštev, ki so se v eno krožnem ligaškem tekmovanju (2 x 16 bordov) pomerila med seboj. Podobno je veljalo za 8 moštev, ki so nastopila v 2. bridge ligi. Šaleški bridge klub je v obeh ligah nastopil s svojim moštvom igralcev.

Za posamezna klubska moštva so nastopili znani vrhunski igralci in tudi stalni člani reprezentance, ki za razvrstitev moštev prinašajo odločilne mojstrske točke. Pred začetkom lige so bili tako postavljeni prvi štirje nosilci v naslednjem vrstnem redu: BK Maribor 1, BK Postojna 1, Šaleški bridge klub 1 in BK Celje, medtem ko je peto mesto na tej lestvici zasedal bridge klub Greens 31, ki je okrepljen z najboljšimi bridžisti razpadlega BK Ljubljana predstavljal prvega favorita za zmago v ligi, saj sta v moštvu poleg ostalih igralcev nastopila kar dva velemojstra in dva mednarodna mojstra bridža.

Moštvo Šaleškega bridge kluba 1 je ligaški del tekmovanja in s tem obrambo v zadnjih treh sezonah osvojenega naslova klubskega prvaka Slovenije začelo dobro, saj je v uvodnih dveh krogih, ki sta bili odigrani v Postojni, najprej gladko premagalo (+52 IMP) novinca v ligi moštvo BK Plesnik, nato pa z najvišjim možnim rezultatom odpravilo (+101 IMP) še moštvo BK Kočevje.

V tretjem krogu so igralci Šaleškega bridge kluba 1 na domačem terenu v Topolšici zanesljivo premagali (+22 IMP) moštvo BK Žužemberk. Izredno izenačen je bil dvoboj četrtega kroga med moštvom ŠBK 1 in moštvom BK Postojna 1, ki ga je slednje odločilo v svojo korist s prednostjo + 9 IMP. Doseženi rezultati domačega kluba so predstavljali uvrstitev na 2. mesto razpredelnice moštev v prvi bridge ligi skupne uvrstitve po štirih odigranih krogih oziroma po dveh igralnih dneh.

Moštveni dvoboji so nadvse zanimivi, saj pari moštva igrajo posamezne razdelitve kart glede na pozicije pri mizi kot N-S, pri naslednji mizi pa kot E-W, kar dejansko pomeni, da v določeni igri posamezen par moštva nastopa kot izvajalec ali pa kot par v obrambi, ki poskuša preprečiti nasprotniku izpolnitev igre. Uspešnost moštva za dober rezultat v posamezni igri je tako odvisna tako od para, ki igro izvaja, kakor tudi od para, ki z dobro obrambo poskuša nasprotnikoma preprečiti uresničitev dogovorjene igre.

Sledilo je nadaljevanje lige v Mariboru in derbi proti moštvoma BK Celje in BK Maribor 1. Tudi na tokratnem turnirju je moštvo Šaleškega bridge kluba 1 doseglo polovičen uspeh, saj je najprej tesno izgubilo (-6 IMP) proti moštvu BK Celje in premagalo (+32 IMP) prvo postavljeno moštvo BK Maribor 1. Po šestih ligaških krogih (2/3 tekmovanja) je tako prednost moštva Greens 31 na skupni razpredelnici znašala že več kot 20 VP pred drugo uvrščenim moštvom Šaleškega bridge kluba 1, ki pa v boju za obrambo naslova še ni izgubilo upanja.

Na zadnjem turnirju v Celju je moštvo Šaleškega bridge kluba 1 najprej s precejšnjo razliko premagalo moštvo BK Tivoli 2 (+ 69 IMP). V odločilnem 8. krogu sta se medsebojno pomerila vodilno moštvo Greens 31 in drugo uvrščeno moštvo Šaleškega bridge kluba 1. Za obrambo naslova bi moštvo domačega Šaleškega bridge kluba 1 moralo krepko premagati in nadigrati vodilno moštvo, ki pa je uveljavilo rezultatsko prednost in igralske kvalitete ter po izenačenem dvoboju zmagalo (+ 28 IMP). V zadnjem krogu v boju za drugo mesto si je nato moštvo Šaleškega bridge kluba 1 z visoko zmago (+99 IMP) proti neposrednemu tekmecu moštvu Tivoli 1 zagotovilo naslov klubskega moštvenega podprvaka.

Po devetih kolih rednega ligaškega dela je tako moštvo Šaleškega bridge kluba 1 osvojilo drugo mesto (6 zmag, 3 porazi) z 128,23 VP točkami za neporaženim moštvom Greens 31, ki je doseglo 155,46 VP točk. Na tretje in četrto mesto sta se uvrstili moštvi BK Celje in BK Postojna 1, ki sta zbrali 107,05 VP točk oziroma 102,49 VP točk.

SBL_Ce_006_2015

Člani moštva ŠBK 1 (od leve proti desni) Slovenske bridge lige 2015:

  Janko MIJOČ, Vincent GROTE, Gregor RUS in Bojan AMBROŽ (manjkata Slobodan KNEŽEVIČ in Zmagoslav ŽIBERT) 

Primerjalni izračun osvojenih točk (butler) v posameznih dvobojih potrjuje tokratno dobro igro igralcev Šaleškega bridge kluba 1, saj so med 10 najboljšimi igralci na tej lestvici prav nosilci igre našega moštva. Po izboru kapetana in najuespešnejšega igralca Šaleškega bridge kluba velemojstra bridge igre Bojana AMBROŽA pa sta najzaslužnejša za uspeh v ligi in MVP moštva naš najstarejši igralec Janko Mijoč in najmlajši igralec Gregor RUS.

Za moštvo Šaleškega bridge kluba 1, ki so po 4 osvojenih naslovih v preteklih sezonah tokrat osvojili naslov klubskega moštvenega podprvaka Slovenije, so nastopili: Bojan AMBROŽ (velemojster), Janko MIJOČ (mojster), Gregor RUS (mojster), Vincent GROTE (pik), Slobodan KNEŽEVIČ (mojstrski kandidat) in Zmagoslav ŽIBERT (mojstrski kandidat).

V 2. bridge ligi je uspešno nastopilo tudi moštvo Šaleškega bridge kluba 2, ki je v ligaškem delu osvojilo končno šesto mesto.

Za moštvo Šaleškega bridge kluba 2 so nastopili: Nuša GOŠNIK, Stane GOŠNIK, Lina JELEN, Viljem JELEN, Karel ŠTIGLIC, Mihaela ŠTIGLIC, Alojz VRENČUR in Stane BREZNIK.

Končni rezultati slovenske bridge lige so dosegljivi na strani Bridge zveze Slovenije in Šaleškega bridge kluba:

A) Rezultati 1. bridge lige so dosegljivi BZS ali ŠBK.   Butler  

B) Rezultati 2. bridge lige so dosegljivi BZS ali ŠBK.   Butler     

V sodelovanju s Portalom sostanj.info
Na vrh